Заклад дошкільної освіти (ясла-садок комбінованого типу) «Сонечко» Визирської сільської ради
.

Наказ про харчування дітей

НАКАЗ  

01.09.2023                     с.Першотравневе                                    № 90 - ОД

Про організацію харчування

дітей в ЗДО «Сонечко»

    Відповідно до ч.3 ст.56 Закону України «Про освіту», ч.5 ст.35 Закону України «Про дошкільну освіту», Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (зі змінами), Постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002р №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», Постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011р. №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операцій з надання яких звільняються  від обкладання податком на додану вартість», Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 року №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», беручи до уваги до рішення сесії Визирської сільської ради від 22.12.2022року № 898/XXIX- VIII «Про організацію харчування та встановлення плати за харчування в закладах освіти Визирської сільської ради на 2023рік», на виконання наказу відділу освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради № 4-ОД від 02.01.2023 року  «Про організацію харчування в закладах освіти Визирської сільської ради», з метою охорони здоров’я дітей, шляхом забезпечення якісного та повноцінного харчування вихованців, допомоги соціально незахищеним категоріям дітей у закладі дошкільної освіти

  НАКАЗУЮ:

1.  Забезпечити неухильне виконання нормативно – правових документів  з питань організації харчування.                                   Упродовж 2023року

2. Затвердити триразовий режим харчування та видачі страв з харчоблоку на групи (додаток 1).

3. Встановити плату батьків за харчування дітей у закладі дошкільної освіти від фактичної вартості харчування на день в розмірі 40% врахувати, що вартість харчування у закладі дошкільної освіти збільшується на 10% під час літнього відпочинку та оздоровлення дітей.

4. Забезпечити безкоштовним гарячим харчуванням дітей  пільгових категорій в закладі дошкільної  освіти, за рахунок бюджетних коштів протягом 2023року (додаток 2):

 - дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім’ях; 

- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

 - дітей з інвалідністю, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних групах;

- дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

- дітей осіб, визнаних учасниками бойових дій відповіднор до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- дітей з числа осіб (сімей), визначених у статтях 10 та 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

5. Встановити плату за харчування вихованців закладу дошкільної освіти у розмірі 50% сім’ям у яких троє і більше дітей.(додаток 3 ) Врахувати, що при зменшені на 50% батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти нарівні з рідними дітьми враховуються падчерки та пасинки, які проживають у цих сім’ях, якщо вони не були враховані в сім’ї  іншого з батьків, а також діти, на яких оформлена опіка у зв’язку зі смертю батьків, позбавленням їх батьківських прав, засудженням до позбавлення волі, включаючи час перебування під слідством або направленням на  примусове лікування тощо.

 6. Від плати за харчування дітей у ЗДО «Сонечко» звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім’ях в яких сукупний дохід на кожного члена  за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового рівня  (гарантованого мінімуму), який щороку установлюється законом про Державний бюджет України.

7. Звільнення батьків від плати або зменшення розміру плати за  харчування дітей у ЗДО проводиться щорічно і може переглядатися протягом року, але не більше одного разу та запроваджується в місячний термін при умові подання пакету документів.

 8.  Взяти до уваги, що батьки сплачують лише за дні відвідування дитиною закладу дошкільної освіти. За дні, які дитина не відвідувала заклад, плата з батьків не справляється.

 9.  Вважати обов’язковими в закладі освіти наступні документи:

              - наказ про організацію харчування;

              - затверджений список дітей, що харчуються (із щомісячним оновленням при потребі);

            -   журнал щоденного обліку дітей, що харчуються;

            -  журнал здоров’я працівників харчоблоку;

            -   перспективне чотиритижневе меню;

            -  щоденне меню;

            -   журнал обліку відходів; 

            -   бракеражні журнали;

             -  книга складського обліку;

             -  матеріали про терміни реалізації та умови зберігання продуктів,

                що   швидко псуються;

             -  аналіз виконання норм харчування;

             -  накладні на отримані продукти (зберігати у закладі освіти до  часу

                 передачі їх до централізованої бухгалтерії відділу); 

              -  сертифікати якості та супровідні документи; 

   10.  Забезпечити наявність документів дітей, що харчуються:

    10.1. Для звільнення батьків (осіб, що їх замінюють) від плати або зменшення розміру плати за харчування дітей у закладі дошкільної освіти:

         - заява одного з батьків або осіб, що їх замінюють, про звільнення від

           плати за харчування дитини;

         - довідка про склад сім’ї, в якій проживає дитина;

         -  копія свідоцтва про народження дитини;

         - копії документів, які підтверджують відповідний статус дитини;  

         -  довідка про отримання допомоги як малозабезпеченим сім’ям,

              видана  управлінням праці та соціального захисту населення;

         -  копії інших довідок, які підтверджують відповідний соціальний

статус дитини, що дає право на звільнення від плати за харчування ( посвідчення учасника бойових дій в зоні антитерористичної операції, копія свідоцтва про смерть (для членів сім’ї загиблих ), тощо.

 11. Створити в закладі дошкільної освіти комісію з контролю закладки продуктів харчування до котла на харчоблоці у складі:

  Голова комісії  - Карнаушенко Т.М., директор,

  Члени комісії:   Кубінська Т.О., сестра медична

                             Будігай А.В., вихователь–методист, (додаток 4).                                     Упродовж року

 12. Призначити відповідальною за організацію харчування вихованців сестру медичну Кубінську Т.О.

 13. Кубінській Т.О., відповідальній за організацію харчування вихованців:     13.1. Проводити оцінювання якості продуктів харчування та продовольчої сировини відповідно до вимог з Інструкції з організації харчування в закладі дошкільної освіти.                                                                          Постійно

13.2.Здійснювати контроль за виконанням норм харчування, якістю продуктів харчування, наявністю супроводжувальних документів на них, якістю приготування страв та дотримання правил особистої гігієни дітьми та персоналом.

13.3. Складати на кожний наступний день меню з урахуванням примірного чотиритижневого меню – розклад відповідно до наявності продуктів харчування.                                                                                      Постійно

 13.4. Знімати пробу страв за півгодини до видачі їжі на групи в об’ємі не більше однієї порції, відповідно до переліку страв, наведеному в меню – розкладі, за температури, за якої вживатиметься страва, результати зняття проби вносити до Журналу бракеражу готової продукції.

                                                                                                  Упродовж 2023року 13.5. Контролювати дотримання технології приготування страв, бути присутньою під час відбирання проб кухарем.              Упродовж 2023року 13.6.  Забезпечити розміщення завіреного керівником закладу щоденного меню із зазначенням виходу кожної страви поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку та інформаційних куточках для батьків.         Щодня  до  8.00 13.7. Контролювати безпечність та якість продуктів та продовольчої сировини, які надходять до закладу, реєструвати в Журналі бракеражу сирих продуктів відомість про якість продуктів, що швидко псуються.

                                                                                                 Упродовж 2023року       

13.8. Брати участь під час контрольної зачистки свіжих овочів, результати обробки, відходи після холодної обробки або другої термічної обробки риби, м’яса зазначати у Зошиті обліку відходів.                     Упродовж 2023рку

13.9. Контролювати санітарний стан харчоблоку, комори для зберігання продуктів харчування та приміщення закладу.            Упродовж 2023року 13.10. Здійснювати моніторингову діяльність за організацією раціонального харчування дітей:

 - кожні десять днів – за виконанням норм харчування;

 - щотижня – за технологією приготування їжі та виходом страв;

 -  оперативно – за  дотримання графіка видачі їжі з харчоблоку;

   За необхідності проводити коригування харчування із зазначенням в  Журналі обліку виконання норм харчування .                Упродовж 2023року

13.11. Контролювати своєчасне проходження медичних оглядів та санітарних мінімумів працівниками, які пов’язані з організацією харчування.

13.12. Контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом, перевіряти наявність гнійничкових захворювань ГРВІ у працівників харчоблоку, про що зазначати в Журналі здоров’я працівників харчоблоку.

13.13. Проводити антропометричні виміри дітей (зріст, маса тіла): дітей раннього віку – 1 раз на місяць, дошкільнят – 1 раз на квартал, в літній період щомісячно.

13.14. Готувати аналітичну доповідь до наради при директорові про стан дитячого харчування у ЗДО з відображенням конкретних цифрових даних, їх порівняльного аналізу.                                                                      До наради

13.15. Забезпечити контроль за дотриманням санітарно – гігієнічних вимог організації харчування у закладі освіти.

13.16.  Тримати на контролі забезпечення вихованців закладу  питною водою гарантованої якості.

13.17. Вжити заходів щодо попередження спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Дотримуватись санітарно – гігієнічних протиепідемічних вимог щодо організації харчування вихованців. Постійно 13.18. Проводити своєчасну заміну продуктів харчування в разі несвоєчасної доставки, враховуючи їх біологічну цінність                                   За потреби

 14. Завгоспу  Косюзі Т.О.:

14.1. Нести повну матеріальну відповідальність за прийом, зберігання та видачу продуктів харчування та продовольчої сировини, які поступили до складу, за додержання вимог санітарного законодавства щодо їх зберігання.

14.2. Здійснювати облік продуктів харчування та продовольчої сировини у Книзі складського обліку, суворо дотримуватись  умов зберігання та термінів реалізації продуктів харчування.                                             Впродовж року

 14.3. Брати участь у складанні щоденного меню – розкладу.      Щоденно. 14.4. При замовленні продуктів харчування дотримуватись розподілу продуктового набору за основними групами та видами продуктів відповідно до вимог чинного законодавства та примірного чотиритижневого меню.

 14.5. Подавати уточнені заявки на продукти харчування до постачальників, в Журналі замовлень продуктів, обов’язково зазначати їх виконання.

 14.6. Не замовляти, не приймати продукти, заборонені Інструкцією для вживання в ЗДО.

14.7. Забезпечувати чотиритижневий запас продуктів тривалого терміну зберігання. 

14.8. Власним підписом засвідчувати у Журналі здоров’я працівників харчоблоку відсутність дисфункції кишечника та гострих респіраторних інфекцій.                                                                                              Постійно

 14.9. Контролювати умови доставки продуктів харчування та продовольчої сировини до закладу дошкільної освіти.                                             Постійно

 15. Відповідальність за зберігання та використання денного запасу продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне приготування їжі, за дотримання технології приготування, за відбір та зберігання добової проби страв покладається на кухарів Голімбевську Л.М., Криву О.П., за дотримання правил особистої гігієни, за санітарний стан приміщень харчоблоку  покладається на підсобного робітника Гупало С.А.

16. Кухарям  Голімбевській Л.М., Кривій О.П.:

16.1. Проводити контрольну зачистку свіжих овочів, результати обробки, відходи після холодної обробки або другої термічної обробки риби, м’яса зазначати у Зошиті обліку відходів.                                 Упродовж 2023року

16.2. Брати участь у складанні акту, якщо питома вага неїстівної частини харчових продуктів перевищує стандартні відходи, та зазначати фактичну кількість відходів у зошиті обліку відходів.                      У разі необхідності 

16.3. Зберігати до вечора відходи м’яса, риби, яєць тощо. Впродовж року 16.4. Відбирати проби з казана в об’ємі порції для дітей молодшої вікової групи в чистий посуд з кришкою, до видачі їжі на групи в присутності медичної сестри. Проби  щодня зберігати на харчоблоці у холодильнику протягом доби                                                                            Впродовж року.

16.5. Видавати готові страви тільки після зняття проби відповідальною особою та після фіксації відповідного запису у Журналі бракеражу готової продукції, згідно затвердженого графіка видачі їжі з харчоблоку на групи, тільки в посуд з відповідним маркуванням.                                       Щоденно

16.6. Не допускати на харчоблок сторонніх осіб                               Постійно

16.7.  Лише за призначенням використовувати обладнання, посуд та інвентар харчоблоку.                                                                            Впродовж року     16.8. Власним підписом засвідчувати у Журналі здоров’я працівників харчоблоку  відсутність дисфункції кишечника та гострих респіраторних інфекцій.

16.9.   Своєчасно повертати до комори вилучені основні продукти харчування  у разі зменшення дітей та отримувати  додані основні продукти харчування у разі збільшення кількості дітей згідно документам.               Впродовж року.  16.10.  Отримувати хліб та молоко, перевіряючи  ії  кількість та якість.

                                                                                                                  Щодня

17.   Підсобному працівнику Гупало С.А.

17.1. Якісно прибирати приміщення харчоблоку, мити посуд, відповідно до вимог санітарних правил.                                                          Впродовж року 

17.2.  Перед кожною видачею їжі робити вологе прибирання харчоблоку.

                                                                                                         Згідно графіку 17.3. Суворо дотримуватись санітарно – гігієнічних та протиепідемічних вимог під час попередньої обробки  продовольчої сировини, овочів. Постійно 17.4. Використовувати тільки за призначенням обладнання, посуд та інвентар харчоблоку.                                                                                         Постійно 

 17.5. Власним підписом засвідчувати у  Журналі здоров’я працівників харчоблоку відсутність дисфункції кишечника та респіраторних інфекції.

 18.   Помічникам вихователів:  

18.1. Отримувати їжу на групи лише у промаркованих закритих кришками відрах, каструлях відповідно до затвердженого графіка в чистому санітарному одязі, чистими руками.                                        Впродовж року.

18.2.  Сервірувати столи відповідно до меню перед кожним прийманням їжі.

                                                                                                                     Щодня 18.3. Здійснювати видачу готових страв та окремих продуктів, враховуючи потреби кожної дитини, видавати дітям страви у повному об’ємі згідно затверджених норм. Інструкцією.                                                        Постійно 

19. Вихователям:

19.1. Приділяти увагу формуванню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі. Вчити дітей правильно користуватись виделкою, ножем, серветкою, привчати дітей сідати за стіл в охайному вигляді, з чистими руками; вчити дітей їсти охайно, сидіти за столом правильно.          Постійно

19.2. Закріпити за кожною дитиною постійне місце за столом, розмір стола та стільця підбирати відповідно до зросту дитини.                                Постійно

19.3. Дотримуватись режиму харчування дітьми.                      Постійно     19.4. Розміщувати в куточках для батьків інформацію щодо збалансованого харчування вихованців вдома, профілактики харчових отруєнь, виконання правил особистої гігієни, дотримання санітарних норм.                             

19.5. Заборонити батькам приносити у ЗДО для частування дітей кремові тістечка, морозиво, газовані напої, шоколадні цукерки, з метою попередження захворюваності гострими кишковими інфекціями та харчових отруєнь.                                                                                       Впродовж року

19.6. Вчити дітей, починаючи з чотирирічного віку, чергувати в групі під час приймання їжі з використанням санітарного одягу.                                    

 19.7. Забезпечити належну роботу з батьками щодо своєчасної оплати за харчування дітей у закладі. Тримати  це питання під контролем, не допускаючи заборгованості. Звітувати про стан оплати керівнику.

                                                                                  До 20 числа кожного місяця

20. Вихователю- методисту Будігай А.В.:

20.1. Здійснювати контроль за організацією харчування дітей в групах та формуванням культурно-громадських навичок у дошкільників.                               Щотижня      

20.2.  Надавати консультативну допомогу  педагогічному та обслуговуючому персоналу, який бере участь в організації харчування дітей з питань санітарного, гігієнічного та естетичного виховання.             Впродовж року

21.Завгоспу Косюзі Т.О.: 

21.1. Забезпечувати харчоблок посудом різної величини і призначення, кухонним інвентарем, обладнанням для прибирання приміщень, мийними засобами для дезінфекції.  

21.2. Своєчасно забезпечувати ремонт технічного електрообладнання харчоблоку.

22.  Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

       Директор ЗДО «Сонечко»                       Тетяна КАРНАУШЕНКО

 

                                            

 

 

 

Логін: *

Пароль: *